Поляризираните стъкла (лещи) са специално създадени за да елиминират вредните отблясъци и повишат усещането за контраст на образа. Премахват напрeжението в зрителния нерв (респективно мозъка) и отстраняват чувството на неразположение, проявяващо се най-вече при  шофиране и дейности на открито.Чрез специална технология в затъмнените стъкла на слънчевите очила се влага слой поляризиращ филтър. Най-често той е с кафяв, сив или сиво-зелен цвят и затъмнение около 85%. Очилата с такива стъкла премахват хоризонтално поляризираните лъчи светлина, които са следствие от отблясъци от водни или метални повърхности, лед и влага.Дневната светлина се разпределя равномерно във всички посоки на триизмерното пространство.Поляризираната светлина също се разпределя основно в две посоки:Хоризонтална и вертикална.Вертикалната светлина носи за човешкото око полезна информация като му позволява да различава цвета и контраста.Хоризонталната светлина обикновено създава оптически смущения и отблясъци.Поляризираните лещи подсилват най-важната функция на корекционните лещи – подобрението на зрителната острота. Поляризираните лещи имат свойството да блокират хоризонталните светлинни отблясъци. Никои други лещи, независимо дали са оцветени или имат някакво допълнително покритие, не могат да постигната тези резултати.

Как да увеличим сигурността си на пътя благодарение на слънчевите очила?
Отговорът е в поляризираните слънчеви очила. Всеки шофьор се е сблъсквал с неприятните отблясъци, които се получават от мократа пътна настилка или от отраженията на предното стъкло на автомобила. Освен, че дразнят окото, слънчевите отблясъци могат да бъдат причина и за пътни произшествия. Носенето на поляризирани слънчеви очила може да намали риска от пътни инциденти, а понякога се оказва и решаващо за избягването им. Подобрената видимост дава възможност за по-бърза реакция, която в повечето случаи е от изключително значение. Вграденият в слънчевите очила поляризиращ филтър премахва опасните заслепяващи отблясъци от пътя и по този начин дава по-добра видимост, по-ярки и контрастни цветове, намалява умората на очите.

Поляризираните слънчеви очила са широко разпространени от години сред рибари, моряци и любители на водните занимания, които имат нужда да намалят рефлектиращите отблясъци от водната повърхност.

В последствие много други хора като скиори, колоездачи, тези, които практикуват джогинг или други спортове, откриха предимствата на елиминирането на отблясъците и се преориентираха към използването на поляризираните лещи.

Поляризираните слънчеви очила могат да се носят и на закрито от хора, които са чувствителни към светлината като пациенти след операция от катаракта или такива, изложени на постоянна ярка светлина например от прозорците.